lørdag den 28. november 2009

Hvad er tid.


Et causeri af Anne Finnerup

Tid er når en buschauffør kører fra en, der gerne vil med bussen, selv om han banker på fordøren – bare fordi bussen lige havde sat sig i bevægelse og der ikke var tid til forsinkelser. Til gengæld blev dagen ødelagt for ham, der blev efterladt der i regnen, på fortovet, og vi, der var i bussen, sad tilbage med en flad fornemmelse i maven, en flovhed på chaufførens vegne, på vi menneskers vegne.
Tid er når en eftermiddag smuldrer mellem fingrene på en, selv om der er 20 ting at gøre. Når man sidder på sofaen og glor ud i luften eller tomt på skærmen, der kører kværnende foran en, og opvasken står og venter – den får lov til at vente længe, støvsugeren står og samler støv med tiden.
Tid er når man står i en monsterkø i Netto, og hører at der bliver ringet efter en ny kasseassistent. Sanserne skærpes og man spejder for at se til hvilken side man skal bevæge sig meget hurtigt for at spare 3 minutter. Ikke at varerne bliver billigere, nej, men man sparer alligevel noget og går ud af forretningen med fornemmelsen af at have gjort en lidt bedre handel end ellers.
Tid er de 52 km, der er til hjembyen, turen med rutebilen, lugtene, rutinerne og de 51 kr det koster dig hver vej. De 2½ km der er ud til plejehjemmet hvor ens bedstemor bor, glæden i hendes ansigt når hun hører din stemme og varmen i dit indre når du føler hendes hengivenhed og din... Turen du går med din hund og den leg du leger med dit barn. Skuffelsen i hans ansigt når du ikke har den – tiden – og glæden og hans hektiske ønske om at udnytte din opmærksomhed, din tid, til at få den bedste kontakt hurtigst muligt, for han ved aldrig hvornår hans mål af tid er brugt op.
Tid som begreb er flydende og undsiger sig definition. Tid er ingenting og dog er den alt for nogle mennesker. Tid er noget man har eller ikke har, men du finder den ikke på hylden ved siden af mælken, eller brødet som du altid glemmer at købe.
Tid er noget du skal glemme for at have den. Jo mindre du tænker på den, jo bedre er den. ’Jeg ville ønske jeg havde bedre tid’ siger vi og er allerede i gang med aftensmaden selv om vi stadig står henne i børnehaven, eller sidder i bilen, eller taler med konen.

For hundrede år siden var tid noget helt andet. Tid var fra solen stod op til den gik ned.
Tid var at pløje en mark, høste en eng eller at vaske tre gruekedler fulde af tøj.
Tid var to dagsrejser med diligence for at komme fra Odense til København, og have sig selv med.
Tid var der hvor du var.

I dag er tid et tast på en knap på mobiltelefonens tastatur og du taler med din ven som sidder nede i kantinen, langt væk fra klasseværelset. Nedad to lange trapper og hen ad to lange gange.
Tid er når læreren kommer og du skal slippe din kærestes læber med dine og drømme om dem indtil næste frikvarter.

Tid er fra du bliver født til du dør. En illusion, lige som alt andet, bortset fra kærlighed til livet, til dig selv og dine kære.

6 kommentarer:

Robert Mørch sagde ...

’Jeg ville ønske jeg havde bedre tid’

Tænker jeg også, når jeg ser alle de flotte tekster som dukker op her på siden.

Anne, tak for denne herlige tur gennem tiden. Jeg nød hvert sekund.

støvsugeren, som står og samler støv med tiden, er jeg helt vild med, et fint billede.

Kh. Robert

Dorte H sagde ...

Anne, jeg er også glad for, jeg fik lov at lægge denne tekst ud. Den er så fin, og jeg kunne specielt godt lide den her:

"Tid er når læreren kommer og du skal slippe din kærestes læber med dine og drømme om dem indtil næste frikvarter."

- nå ja, og så fik jeg også lejlighed til at bringe det billede jeg havde taget af min mands lommeur ;)

theodor sagde ...

Hej Anne,

Jeg er helt pjattet med causerier og kan rigtig godt lide det her.

Om tid med vid.

Med et smil,
Theodor

Randi Abel sagde ...

Hej Anne,

Jeg er også vild med dit causeri og i øvrigt med genren som sådan. Du tegner nogle skønne billeder på mit nethinde :)

Det er et fint billede, Dorte ;)

Kh,
Randi

Anfi sagde ...

Hej Robert, Dorthe, Theodor og Randi,

Tusind tak for jeres venlige ord og for jeres tid:-) Det er et emne man godt kunne skrive meget mere om - tid er noget meget mærkelig noget!

og Dorthe, hvor er det et fint billede af lommeuret - jeg har et næsten mage til, som jeg har brugt, når jeg var eksaminator eller censor til at holde øje med tiden. Til en eksamen får tid en helt særlig status og bliver endnu mere flygtig end normalt. Sådan føles det i hvert fald.
kh Anne

Jens Albers sagde ...

Hej Anne !
Hvis man føler sig hensat til en anden verden, når man læser en tekst, så er den uden diskussion god. Sådan fik jeg det.

Venligst Jens