fredag den 12. februar 2010

Underfuldt

forfatter og foto: Bente Pedersen

Engang kunne hun
flittigt, energisk, søgende
flagre sanseligt
over smukke blomsterenge

Lande elegant
på en spinkel blomstertråd
nektar i gyldne honningkrukker
var hendes gudedrik

På sin vej gemte hun
tusindvis af sunde æg
dog kun på særligt udvalgte
saftspændte urter

En tid lang
længere end alt
fløj hun ensomt vild
blandt tidsler og stikkende kaktus

Vingerne flossede forrevne
faldt af, faldt ned
skrumpede ind
nu kun brunt støv


På et forårsblad
vågner et æg forventningsfuldt
deler sig uendeligt
i ren uskyldig glæde

En fuldfed larve lufter
sin neongrønne pels
spiser af ren kedsomhed
i utålmodig venten

Den skønneste af alle dage
koges ursuppe
i puppens trange kammer
af de sødeste små molekyler

Gylden harpemusik
lyder i triumf
da skallen brydes
pergamenttynde vinger foldes ud

Forsigtigt vibrerende
løftes hun af et vindpust
jublende flyver hun igen
over smukke blomsterenge

23 kommentarer:

Bente Pedersen sagde ...

Kære alle!
Jeg vil blot ønske Dorte et STORT tillykke med fødselsdagen...det er jo underfuldt!
KH Bente

Robert sagde ...

Kære Bente
Jeg er vildt glad, når jeg har læst dit smukke cyklus-digt her. De lækre billeder popper op, du skaber en fed film bag min pande.

Og så er jeg vild med "de sødeste små molekyler"

Tak for et dejligt digt
Kh. Robert

ps. tillykke Dorte!

Dorte H sagde ...

Kære Bente.

Åh, sådan et smukt digt om livets og årets gang - og så en fødselsdagshilsen tilligemed.

Lige et forslag til digtet: i strofe to begynder du med ´landede´. Ville det ikke lyde bedre at fortsætte i sporet fra første strofe (en gang kunne kun ...) og bruge ´lande´?

Kh Dorte.

Bente Pedersen sagde ...

Kære Robert!
Jeg er så glad for,at du synes om mit digt. Og ja det er et cyklus-digt, men samtidig har jeg også tænkt kronologisk linært, idet det for mig repræsenterer den proces,som jeg har været igennem i mit voksne liv. Det var vigtigt for mig at få en ny begyndelse ind,efter at sommerfuglen mistede sine vinger og ikke længere kunne flyve.
KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Dorte-fødselsdagsbarn!
Tak tak ! Og ja du har ret. Det skal være lande i strofe to. Kan jeg få mulighed i at rette det til? Det var noget med en speciel rettighed,som Robert har afprøvet..
KH Bente

JEKEL sagde ...

Ja, nogen gange er et digt næsten den eneste måde at udtrykke en stemning eller nogle følelser. Derfor er det så godt at vi har den såkaldte frie digtform (uden versefødder).

Kærlig hilsen

Jørn E

Dorte H sagde ...

Bente, jeg har lige sendt en såkaldt invitation til dig. Når du har svaret på den, kan jeg give dig administratorrettigheder, og så kan du gå ind og ændre på dine tekster. (Du kan for den sags skyld gå ind og ændre på hvad som helst, men det gør du jo nok ikke :D )

Kh Dorte

Bente Pedersen sagde ...

Kære Jørn!
Ja du har så fuldstændig ret! Det havde jeg egentlig ikke tænkt over før på den måde, før jeg læste din kommentar. Tak !
KH Bente

Randi Abel sagde ...

Kære Bente,
Jeg er ikke blevet bedre til poesi siden forleden dag, men også dit digt gør mig glad og varm om hjertet. Der er så megen livsglæde i digtet.
Kh,
Randi

Leonius sagde ...

Kære Bente,

jeg kan ikke sige andet, end at dit digt er meget smukt, og det får mig til at tænke på det snart kommende forår, hvor vi alle skal ud og studerer det piplende nye liv.

Leonius.

Også jeg vil ønske Dorte tillykke her.

Anfi sagde ...

Meget smukt digt - dejlige billeder som gav mig et løft her en almindelig lørdag formiddag, hvor vi stadig ligger underdrejet i sneens favntag.
kh Anne

theodor sagde ...

Hej Bente,

Fint sommer-efterår-vinter-forår digt. Jeg kan specielt godt lide det næstsidste vers, hvor der bryder gylden harpemusik ud.

Jeg må indrømme, at jeg synes billedet af en sommerfugl til, lukker min læsning af teksten. Det gør det sværere for mig at læse digtet andet end bogstaveligt. Det siger selvfølgelig også noget om mine evner som digtlæser, men det er lidt ærgerligt, når der er så mange fine steder i digtet, hvor læseren kan associere på andet end på en konkret sommerfugl.

kh
theodor

Bente Pedersen sagde ...

Kære Randi, Leonius og Anne!

Det glæder mig,at I kunne mærke glæden i mit digt. Jeg synes virkelig set med mine konkrete biologilærerøjne, at den forvandling der foregår i en sommerfugle-puppe er det største mirakel, jeg kender til.
Det gør mig boblende glad indvendig hvert eneste forår, når jeg ser den første sommerfugl.
Det var det konkrete plan.

At digtet så også for mig personligt er et udtryk for en personlig gennemlevet krise...at komme ud på den anden side...er så ikke det element i digtet,at jeg har valgt at fokusere mest på.
KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Theodor!

Nej øv, det er jeg ked af...Men jeg kan godt følge dig i dine tanker :-)
Hvis du vidste, hvor længe jeg har flagret rundt efter den sommerfugl med mobilen i hånden sidste forår. Det var årets første...jahh nu sidder den stille...jahhh nu er vingerne spredt ud...jahhh nu er billedet næsten stillet skarpt..øv nej, nu klappede den vingerne sammen igen...NU spreder den dem ud...stille skarpt...og yes jeg fik den sørme...og så synes du,at det ikke skulle være det billede..
KH Bente

Dorte H sagde ...

Mange tak, Leonius.

Bente: nu har du administratorrettigheder, så du kan ændre på dine tekster lige så meget du vil.

Kh Dorte.

Bente Pedersen sagde ...

Hej Dorte!
Ja tak for det, og som du kan se, har jeg allerede kunnet bruge det og har rettet i strofe to efter dit forslag!
Herligt!Det vil jeg da gerne anbefale til I andre!
KH Bente

theodor sagde ...

Hej Bente,

Det er jo heldigvis bare én mening ;-) Jeg vil helt sikkert se på billedet anderledes, nu hvor jeg din (herlige) beretning om, hvordan det kom i stand. Det giver jo afsæt til en helt lille historie i sig selv.

Jeg kommer til at tænke på det gamle skriveråd: 'Kill your darlings.' Jeg forstår det som et råd om at klippe de vendinger fra, man er forelsket i, men som man hånden-på-hjertet ikke kan få til at passe ind i den store sammenhæng længere. Uden i øvrigt på at insistere på min mening ;-)

kh theodor

Bente Pedersen sagde ...

Kære Theodor!
Rådet "Kill your darlings" tror jeg er klogt at have i baghovedet.:-) Nu har jeg så malet et maleri med temaet, der hænger på min terassevæg om sommeren, skrevet et digt og taget et foto, så nu skal og kan der ikke spindes mere på det tema, men min begejstring for kræet og metamorfosen er livslangt! Kan man mon få en kiste med sommerfugle på?
KH Bente

Ragnhild sagde ...

Kære Bente
Du ved, at jeg holder meget af dit smukke og poetiske digt. Det er jo underfuldt, hvordan arten sørger for "slægtens" fortsættelse, hvordan metamorfosen forløber og hvordan imagoet forvandles til et fuldt udviklet individ. Alt dette på realplanet og derforuden det antydede kriseforløb på billedplanet. Det er smukt og vækker til megen eftertanke. Forresten har du nogensinde læst Inger Christensens "Sommerfugledalen"? Hvis ikke - så gør det.
Kh Ragnhild

Lisa Rossavik Rich sagde ...

Kære Bente
Tak for dit smukke digt.
Du forstår at bruge alle sanserne, når du laver dine smukke billeder.
Jeg kan også forstå dig, når du siger, at det er en beskrivelse af dit eget liv!
MH. Lisa

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!
Tak for dine smukke ord. Og nej, den har jeg ikke læst af hende, men vil da straks få fat i den på din anbefaling!
KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Lisa!
Tak for dine ord....og din forståelse af min hensigt med digtet.
KH Bente

theodor sagde ...

Hej Bente,

Sommerfugle og deres forvandling er virkelig fantastisk. Jeg hørte fornylig at der sker noget helt særligt, når de forpupper sig: Cellerne inde i puppen bliver bogstavelig talt flydende og sætter sig så sammen på en ny måde for at kunne genfødes som sommerfugl (holometabola). Det er da for vildt! Hvordan ved cellerne det?! Selv hvis der lækker noget af væsken, vil sommerfuglen komme frem med alle lemmer uden at mangle noget. Naturen er for vild ;-)

kh
theodor