lørdag den 13. marts 2010

Den gode idé

Hvad kendetegner den gode idé?
Hvor kommer den fra?
Skal man opsøge den, eller kommer den til én? Og hvornår?
I badet?
I Brugsen?
I bussen?
I søvne?
Er den første idé også den bedste?

Dorte Nielsen skriver i sin bog, Idébogen, om inspiration:

”Inspiration er som en magisk kraft, der har en forunderlig indflydelse på os. Inspiration kan komme over os og få os til at skabe ting, som vi ikke troede muligt.

Når inspirationen kommer over os, opleves det gerne på én af følgende to måder:
Enten ved aha-oplevelsen: ”Eureka!” ”Jeg har en idé!” Hvor inspirationskilden har ledt dig direkte til idéen.
Eller ved at du tænker: ”Jeg føler mig inspireret.” ”Jeg er i idé-humør.” Hvor inspirationskilden sætter dig i den rette stemning, så du har lyst og er parat til at skabe.

Når du har brug for en idé og leder efter inspiration, kan alt bruges. Ikke før det øjeblik, hvor du har fået idéen, ved du, hvad der inspirerede den, så indtil da ligger hele verden åben foran dig. Hold øjne og ører åbne, du ved aldrig, hvad der kan føre til en god idé.”

Fortæl, hvordan du får den gode idé, så vi kan inspirere hinanden.

Jeg kan i øvrigt anbefale Idébogen, som du kan læse mere om på SAXOs hjemmeside. Den er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket. Indtil du får tid til at gå derhen, kan du læse om jagten på den gode idé, også skrevet af Dorte Nielsen.

v/Randi

17 kommentarer:

Poly sagde ...

Kære Randi

Som du kan se, kan jeg logge ind igen!! Det er lørdag aften, 21.30, hernede på den anden side af jorden!

Det var en god indledning, du har skrevet. Mange tak!

Her er hvordan min skrivning opstår!

Mange gange får jeg inspiration til at skrive i min 'skuffe-bog', hvis jeg føler verden og dens indhold, er for meget for mig at rumme.

Det kan være store eller små ting, gode eller dårlige påvirkninger, jeg har været involveret i eller har vidnet. Jeg bruger skrivningen til at få lettet trykket fra oplevelsen eller påvirkningen.

Nogle gange skriver jeg også for at få styr på mine tanker eller hvis jeg lige skal tygge på livsfilosofien som helhed. Hvis det er disse begreber jeg skriver om, lader jeg som om, jeg skriver til en ven, der kan forstå det hele uden at dømme!

Mange gange, når jeg har skrevet noget ned, læser jeg det ikke igen, for flere år senere. Jeg har stadig ting liggende, som jeg skrev for over 30 år siden.

Jeg går lige ind og kigger på dine link.

Med hilsner
Poly

Randi Abel sagde ...

Kære Poly,

Jeg har også altid ladet mig inspirere af de ting, der sker i mit liv. Dog mest noget som irriterer mig, som jeg forsøger at beskrive på en sjov måde, eller noget som allerede er sjovt. Det har nok noget at gøre med, at lutter lagkage er kedeligt at skrive om og læse ;)

Kh,
Randi

Poly sagde ...

Phu-ha. Nu har jeg cyklet rundt via nettet, for at finde de vise ord om den gode ide!

Efter utallige sider med ord og sætninger, ideer og bøger, fandt jeg endelig noget der kunne brugen!


Det er skrevet af Kim Dahl Nielsen og overskriften er: "Fra den løse ide til den gode historie"

Der er virkelige gode ting at hente i hans artikel, som f.eks. :

SYV TIPS TIL DEN GODE IDE:
1)
Stil det dumme spørgsmål
2)
De faste regler må kunne brydes
3)
Giv plads til humor
4)
Lad dine holdninger, nysgerrighed og undren lede dig
5)
Gå en tur - mød andre mennesker
6)
Få jeres ideer ned på papir
7)
Bliv enige om hvor og hvornår I skal udvikle ideer

Kilde: http://www.update.dk/cfje/VidBase.nsf/ID/VB01271178


Ja, nu er det godnat herfra. Glæder mig til at læse jeres bidrag i morgen, når i så sover!

Med hilsner
Poly

Randi Abel sagde ...

Kære alle,

Apropos dagens tema deltog jeg for en uge siden i en idéudviklingsworkshop på Facebook (af alle steder) arrangeret af Kort&Godt, som nogle gange om året udskriver reklamefilmkonkurrencer.

Workshoppen varede ca. 3 timer, og i løbet af aftenen skulle vi løse opgaver, som skulle fremme idégenereringsprocessen.

Det var meget effektivt, og Kort&Godt afholder workshoppen igen mandag den 15. marts fra kl. 20:00. Læs mere om den på http://www.facebook.com/group.php?gid=353653552036&ref=ts

Kh,
Randi

Randi Abel sagde ...

Kære Poly,

Det er en rigtig god artikel, du har fundet. Tak for linket.

Jeg kan specielt godt lide afsnittet om at sætte tid af til idégenerering. Jeg forventer altid, at den gode idé popper op, når jeg har brug for den, men sådan fungerer det jo desværre ikke ;)

Kh,
Randi

Olav sagde ...

Jeg får nok en 2-3 ideer hver dag. De fleste bliver dog parkeret i underbevidstheden til senere.

Flere måneder senere kan jeg så grave en idé frem jeg fik tidligere og arbejde videre på den. Den slags lidt 'svævende' ideer har jeg haft mange af igennem en del år. Men det er kun få af dem jeg omsætter til noget rigtigt.

Ideerne kan komme mange steder fra, men oftest er det nok noget jeg har oplevet eller læst om i avisen.

Hvis man savner ideer er her et godt råd: Gå ud i verden og lev livet. Få dig en på opleveren, som det hedder på nudansk. Så skal inspirationen nok komme til dig på et tidspunkt.

Marie sagde ...

Jeg synes, det vil være vældig, vældig omfattende at gøre rede for, hvor mine idéer kommer fra. De opstår ofte mens jeg laver andre ting, midt i madlavning o.a. eller når jeg er gået i seng og netop har lagt hovedet på puden. Inspirationen skaber først og fremmest en indledende sætning, derefter kan lange passager komme, nogle gange masser af sætninger, som jeg kan være alt for træt til at skrive ned. Hvis jeg ikke straks skriver det ned, er det væk næste morgen, så hvis jeg ikke er for træt står jeg op og skriver. Det er som regel ting, jeg bliver ved med at være meget glad for, når jeg senere læser det.
Men én idé vil jeg gerne fortælle om, for den undrer mig stadig. Jeg ejer et gammelt byhus med tilhørende gårdhave i Århus, bygget i 1894.
På et tidspunkt blev jeg utrolig nysgerrig overfor hvordan livet havde været her på det tidspunkt. Hvem havde boet her, hvad havde skurene i haven været brugt til? Hvor kom de blomster fra, som altid havde groet her af sig selv?
Jeg havde aldeles levende, men uklare billeder i mit hoved hvor det myldrede med mennesker og mulige scenerier, og ærgrede mig over, at jeg ikke havde fået spurgt min mormor, som døde to år efter, vi var flyttet ind, hvad hun kunne huske, fordi hun som barn havde boet i nærheden. Men dengang interesserede det mig ikke, og jeg tænkte ikke på at spørge hende. Nu opstod den idé, at jeg kunne finde ud af noget om huset, og lade min mormor fortælle historien. Jeg søgte først på nettet, og fandt til min overraskelse noget om nogle personer, der havde boet her. Det var et simpelt arbejderkvarter, det vidste jeg godt, og den eneste grund til, at jeg fandt noget var, at en gammel smed havde en søn, som var blevet en kendt fotograf.
Jeg gik på erhvervsarkivet og læste folketællingslister og en bog om det gamle Århus. Her fik jeg mange idéer, navne på personer, der havde boet her, masser af børn havde fyldt de små lejligheder op.
Jeg sendte i tankerne min mormor hen for at udforske alt dette, og sådan udviklede historien sig skridt for skridt. Jeg vidste ikke selv, hvad hun skulle møde, jeg havde bare research-stoffet liggende i baghovedet.
Det blev til novellen LAURINE, som ligger på perfiktion og kan læses der.
Kh
Marie

Leonius sagde ...

Jeg får de fleste af mine ideer i dagligdagen fra hvad jeg ser eller høre. Jeg har åbenbart pogrameret min hjerne til at være særlig modtagelig for spøjse sammenhænge, og dem er der mange af, i løbet af bare een dag, og som regelen kan jeg huske dem hvis jeg ikke får dem skrevet ned. Jeg kan naturligvis nemt sige, at jeg som regelen kan huske dem, for dem jeg ikke kan huske, har jeg jo glemt.
En anden ordning jeg har er, at jeg har samlet en meget stor samling mapper i komputeren, jeg har givet hver af dem et billed fra Clipart, derefter har jeg givet billedet en titel, og så har jeg lagt et tomt Word dokument ind i mappen.
Når jeg får lyst til at skrive et eller andet, som jeg måske har en ide om, bladre jeg i disse mapper, finder et billed, og går igang.
Det er ofte, at titlen så må ændres til sidst, men historien er lavet.

Bente Pedersen sagde ...

Kære alle!
Jeg har ikke så god en skriveryg i dag,så det bliver bare et lille tak for jeres gode links,idéer og forslag, som jeg vil følge op på´og undersøge senere.

Marie...Det du nævner med,at idéer kommer, når vi er optaget af noget andet, og f.eks. også i tilstanden på vej ind i søvnen, er det ikke noget med,at så har vi slået "kontrollen" fra ? Hjerne-pc`én er slået på stand by, og der er frit slag for,at der nu kan rodes i arkiver og på depoter? Der står ingen "dørmænd" og kontrollerer ved indgangen, om idéen må komme indenfor eller ej... Om det er den rigtige påklædning idéen har på i forhold til indbydelsen? Ligesom når vi hører musik, eller falder i en meditativ tilstand i naturen, eller hvor vi ellers kobler af!
Og så vil jeg da med interesse læse din novelle senere.

KH Bente

Randi Abel sagde ...

Kære Olav,

Du har ret, det kan ikke nytte noget at gå gennem tilværelsen med skyklapper på, hvis man vil inspireres.

Kh,
Randi

K sagde ...

Inspiration er sgu en underlig ting!

Jeg ser det meste som inspiration: færdigt arbejde eller forslag til færdigt arbejde. Jeg ved ikke helt, hvordan man opdeler de ting, for for mig hænger de meget tæt sammen.

Fx når jeg skriver en / eller denne blogkommentar - så forsøger jeg at rette det til nogen, komme med noget interessant og relevant.

Måske er indlægget inspirationen til denne kommentar; bare for lige at nævne, at færdige produkter selvfølgelig er mange forskellige ting.

At skrive noget godt er jo ikke det samme som at skrive noget langt. Det vigtigste for mig i udviklingen af noget tekst er formuleringerne..

Jeg skulle fx skrive et digt/novelle/essay/tekst om vrede, hvor jeg blev ret betaget af mine tankers vandren.. fx:

"en punchline uden punch" "en pakke smør i mikroovnen, sprængende, kogende, skadende uden egentlig grund" "alle bierne sværmer" "spidser mine bandeord og tager sigte med mit dræberblik"

jeg elsker metaforer, og det er nok sådan, jeg inspireres mest. ovenstående er måske en smule søgte i sammenhængen, men det ene produkt afføder stort set det andet.

der er ingen bestemte faktorer, der gør, at inspirationen kommer lettere til mig.. så jeg går altid med en lille notesbog til at fange de gode idéer.

Mvh Karen

Randi Abel sagde ...

Kære Marie,

I langt de fleste tilfælde starter min idé til en tekst også med en sætning, som pludselig manifesterer sig, meget tit når jeg er gået i seng, eller når jeg småslumrer i toget på vej til eller fra arbejde. Jeg skal også helst skrive sætningen ned med det samme for ikke at glemme den igen. Disse sætninger bliver i mit tilfælde ofte en darling, som jeg har svært ved at tage livet af ;)

Jeg vil læse din novelle, Laurine.

Kh,
Randi

Randi Abel sagde ...

Kære Leonius,

Jeg er ikke noget organisatorisk talent, så jeg var glad for at læse, hvordan du strukturerer dine idéer, så du nemt kan finde dem frem igen.

Mine idéer starter på et stykke papir, fordi jeg ikke har pc'en med i seng eller i toget, men de bliver hurtigst muligt gjort elektroniske. Jeg afskyr papirlapper!

Kh,
Randi

Randi Abel sagde ...

Kære Bente,

Dejligt, du lige kiggede ind trods dårlig skriveryg. Jeg håber, den har det bedre i dag?

Kh,
Randi

Randi Abel sagde ...

Kære Karen,

Tak fordi du kiggede forbi. Det var interessant at læse dine kommentarer til debatemnet.

Ja, inspiration er en underlig og uforudsigelig ting, som ikke sådan kan kontrolleres.

Mange hilsner,
Randi

Marie sagde ...

Kære Randi og Bente

Jeg har haft en gevaldig hovedpine siden i aftes, og på trods af piller er mit hoved ikke i stand til at analysere hvorfor idéerne kommer på den måde.
Randi, det er sjovt, at du har den samme erfaring med de der første sætninger:)
Det vil bestemt glæde mig, hvis I læser LAURINE. Teksterne på perfiktion ligger så godt gemt, at når de ikke mere ligger øverst på listen, er der sjældent nogen, der finder frem til dem.
Kh
Marie

theodor sagde ...

Hej,

Godt indlæg, Randi, og spændende kommentarer. Jeg følger lidt med på sidelinien disse dage/uger, men det er herligt at kunne komme hertil og straks blive inspireret.

Mange af mine ideer (til tekst) udspringer af billeder eller nogle gange en stemning, som jeg så forsøger at beskrive med ord. Men idéværktøjer er en af mine store passioner og nogle gange går jeg mere struktureret til værks. For eksempel har Gianni Rodari skrevet en fabelagtig bog (Fantasiens Grammatik) som varmt kan anbefales. Hvis nogen husker det fantastiske binomium kommer det fra den bog.

For tiden arbejder jeg mere på at afslutte ideerne end at få nye og skal have skrevet 4. kapitel på en fortælling på perfiktion.

kh
theodor