fredag den 2. april 2010

Marts-opgave: digte


forfatter og foto: Bente Pedersen

Haiku

Biller i dvale
Solstrejf på døde grene
Forårshjerter slår


Giraf i farver

Giraffen græder
halsen er rød og betændt
honningfrugt lindrer

Giraffen smiler
den gule hals strækkes øm
mod den røde frugt

Giraffen nynner
forsigtig takkevise
lyt Moder Natur

22 kommentarer:

Robert sagde ...

Kære Bente
Du har vundet mit forårshjerte.
Jeg er helt pjattet med dit giraf-digt, mmmm, det er så dejligt.
Du er rigtig god til de stramme krav til formen, som haiku jo stiller.

Dit haiku, med billerne i dvale, er smukt, og meget poetisk, foråret bor i det, det er jeg sikker på.
Kh. Robert

Robert sagde ...

ps.
Wauue, det er et flot billede.

Ragnhild sagde ...

Kære Bente
Dit lille forårshaiku er så smukt. Basho (1644-1694) står bag datidens religiøse og æstetiske teorien "om det blivendes sammenstød med det foranderlige". Det i nuet blivende "Biller i dvale"(dog den i naturen gentagende "blivende" dvaletilstand - en slags ro hinsides altid) støder så flot sammen med livet, da det tidsmæssige indføres med "Forårshjerter slår". Mellem det ligger begge positioner og vibrerer med "Solstrejf på døde blade. Et meget flot sanset øjebliksnu.
Giraf i farver er sjovt - og det må haiku også gerne være. Overraskende vælger du rødt mod gult, netop når denne læser forventer giraffens farver gul og sort. Din giraf græder, smiler og nynner - og takker!. Du gør den så dejlig menneskelig.
Smukke strofer og et smukt billede.
Kh Ragnhild

theodor sagde ...

Hej Bente,

Hvem ku'?
Bente ku'!
Haiku!

Ikke bare har du lavet et enkelt haiku, men også fået stroferne i giraf-digtet til at matche formen. Det er okay gået ;-)

Ligesom i så mange andre sammenhænge, virker det også godt at få værket forklaret/fortolket/perspektiveret, tak for det, Ragnhild. Det giver i hvert fald mig nogle nye vinkler, som jeg ikke havde set selv.

En lille anke går på, at 'dvale' og 'blade' næsten rimer. Det forstyrrede mig lidt i læsningen, fordi - tjah... det er som om rim ikke hører hjemme i haiku. Så det er noget rent subjektivt.

kh
Theodor

Bente Pedersen sagde ...

Kære Robert!

Det er jeg da rigtig glad for! Bare dit forårshjerte slår lystigt!

Tak for de smukke ord. Det lille forårshaiku kommer fra hjertet,og jeg har virkelig arbejdet for at få det på plads!
Girafdigtet udspringer fra min barnlige sjæl. Fotoet stammer såmænd fra min mobil,som altid ér med mig rundt til at registrere de spæde forårstegn. Du skulle se mig flagre rundt efter de første sommerfugle. Jeg kan blive helt ekstatisk...

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!

Hvor er jeg da bare lykkelig for, at du har fanget lige nøjagtig det,som jeg har arbejdet med at få frem i det lille haiku!
Hvis du vidste, hvor lang tid, jeg har brugt på at få disse tre linier til at fungere,for jeg har så meget respekt for den oprindelige haiku-digtining,at det var lige ved at blokere mig.

Lige nu sidder jeg og kigger på en kodriver, der er gul og rød, en ny art, og det er en sammensætning med energi i. Det er lige, hvad den syge giraf har brug for!

KH Bente

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Theodor!

Jeg begyndte helt at rødme og fik varme helt ud i tæerne af dit lille vers til mig! Og så var det ikke engang på bulgarsk, din røver! Tusind tak!

Og så giver jeg dig helt ret i din kommentar vedr. dvale og blade. Det irriterer også mig, at de næsten rimer, for det vil jeg ikke have i mit haiku, men jeg har prøvet og prøvet at finde erstatningsord og vendinger, der ikke ændrer på meningen og stadig holder sig inden for 5, 7, 5. Det lykkedes ikke, så HJÆLP MIG, please!

KH Bente

Lisa Rossavik Rich sagde ...

Kære Bente!
Tak for dine smukke digte.
Du skal ikke være så streng mod dig selv.
Et lille snige-rim kan vel godt tillades her i foråret!
MKH. Lisa

Marie sagde ...

Kære Bente

Jeg kan også godt lide dit haiku, og da jeg var enig med Theodor i det med rimet, da jeg læste ddet første gang, faldt dette forslag til ændring af anden linie mig ind:

På døde blade solstrejf

Nu ser jeg, at du selv efterlyser forslag, så nu får du det.

Dit girafdigt er fortryllende, man får jo helt ondt af den store stakkel. Eksisterer der en honningfrugt? - spørger jeg dumt.

Selvom der ikke gør, er det vældig godt fundet på, og meget levende.

Kh
Marie

Ragnhild sagde ...

Kære Bente
Tak for din fine returkommentar. Den omtalte teori (og andre) stammer fra Hans-Jørgen Nielsens bog Haiku. Tak til Theodor for din rosende bemærkning. Og så til dvale/blade. Jeg kan godt se problematikken. Men jeg synes ikke, Maries forslag er løsningen, det ødelægger den gode rytme. I min lille urskov (et større læhegn mod vest) ligger der sammen med døde blade også altid døde grene. Måske kunne det være en løsning! Det fastholder den oprindelige fine rytme.
Kh Ragnhild

Marie sagde ...

P.s. Bente

Jeg har lige læst, at giraffen kun kan bruge stille og fredelige lyde, den kan hverken brøle eller skrige eller grynte. Så her passer din ´'nynnen takkevise' så fint.
Marie

Bente Pedersen sagde ...

Kære Lisa!

Bare tak! Du ramte lige plet! Jeg skal arbejde med det hver eneste dag!

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Marie!

Tak for dine ord. Jeg smiler over dine funderinger over honningfrugten. I denne situation har jeg ladet biologilæreren blive inde i skabet og har bare tænkt, at hvis giraffer kan få halsbetændelse, så er jeg sikker på, at Moder Natur også har sørget for en honningfrugt til at lindre det med!
Og hvor fint med dine oplysninger om giraffers lyde- Tænk sig, at det bare passer! De gange, hvor jeg har stået i længere tid, ved girafferne i Odense Zoo, har de i alle tilfælde været meget stille.De har jo stort set heller ingen naturlige fjender (bortset fra løver),som de skal kunne advare deres afkom og flokfæller mod med høje lyde. De er så yndefulde med deres lange øjenvipper og små fine horn i panden!Og så ser de så fjollede ud, når de smækker forbenene ud til siderne for at drikke vand!

Også tak for dit forslag til ændring af linie to. Jeg tror, at jeg vil gøre, som Ragnhild foreslår for at bevare rytmen, men tak for dit forlag!

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!

Tak for dine antrengelser! Jeg nupper grene i stedet for blade. Jeg var så fokuseret på blade, fordi det var der, at billedet af mariehønsene blev taget. Men begge dele kan jo fint stå for det døde i cyklussen. Tak!

Jeg må have fat i Jørgen Nielsens bog!

KH Bente

Randi Abel sagde ...

Kære Bente,

Den forårsstemning jeg kom i for et øjeblik siden, da jeg læste Lisas haikus, fortsætter med dit af slagsen :)

Den syge giraf og de to farver får mig til at smile endnu bredere :D

Kh,
Randi

Poly sagde ...

Kære Bente

Det var dog utroligt som i alle kan smutte forårsdigte ud. Det første jeg så var dit billed af mariehønerne og måtte klappede i hænderne, som en lille pige, der så noget forunderligt! Medens jeg så dit Haiku digt, og bredte smilet sig ud over hele ansigtet. Smukt og klart skrevet.
Og så havde du leveret yderlig et Haiku digt om ”Giraf i farver”. Ja, så var jeg vildt imponeret. Smukt og super lækker kontrast beskrivelse. WOW!
Med hilsner Poly

Marie sagde ...

Kære Bente

Jamen du gør da bare som du selv vil.
God Påske
Marie

Bente Pedersen sagde ...

Kære Randi!

Tak min ven! Jeg funderer over,om du mon får skrevet et mord-haiku?

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Poly!

Ja vi tossede danskere er forårskåde! Jeg blev så glad over at læse din reaktion på mariehønsene! Det er sådan jeg lige præcis havde det, da jeg så de første af dem der i solen på en sydvendt snefri skrænt. Så må jeg bare standse op og fryde mig!

Tak for dine ord!

KH Bente

Bente Pedersen sagde ...

Kære Marie!

Også god påske til dig!

Og ja hvilken luksus at have to gode forslag at vælge imellem!

KH Bente

Randi Abel sagde ...

Kære Bente,

Jeg kan vist godt løfte sløret for, at min marts-opgave ikke blev et haiku. Det er spændende at læse de haikus, som I andre skriver, men formen passer ikke mig særlig godt. Om nogen får et abrupt endeligt, vil tiden vise ;)

Jeg synes også, det er et herligt foto, du har taget.

Kh,
Randi

Leonius sagde ...

Kære Bente,

jeg er jo kommet lidt sent til, så alle de flotte ord er brugt.
Men jeg kan da skrive, at mit forårshjerte slår, og jeg så ude i haven biller i dvale, og solstrejf på de døde grene.
De andre er naturligvis også flotte, men vi har ikke giraffer her.

Leonius.