mandag den 12. april 2010

Marts-opgave: Dråbe på kinden

forfatter og foto: Theodor Klostergaard

#1
Dråbe på kinden
Månens lys aer regnen
Solen indeni#2
Forhænget blafrer
Løvernes konge brøler
En mus træder frem

15 kommentarer:

Bente Pedersen sagde ...

Kære Theodor!

Dit første haiku oplever jeg som et meget poetisk øjebliksbillede. Jeg ser for mig en dråbe, der kærtegnes af månelys og samtidig indeholder solens kerne. Det må være en fantastisk smuk perle.

Jeg kan også læse det,som noget sorgfuldt i øjeblikket - dråben på kinden - der lindres af de evigt gældende elementer "månen og solen".

Det andet haiku har et mere humoristisk islæt for mig. "Godt brølt løve!", sagde edderkoppen til musen eller noget i den stil!

Dit foto er meget specielt. Det har dråbens form og løvens farve,så det passer jo til begge haiku på samme tid.

KH Bente

Randi Abel sagde ...

Kære Theodor,

Det er to meget forskellige haikus, du har skrevet.

Det første opfatter jeg som melankolsk, men med en begyndende glæde.

Det andet er humoristisk og leder mine tanker hen på en undersåt i audiens.

Kh,
Randi

Poly sagde ...

Kære Theodor

Jeg synes ligesom Bente, at det vers #1 er poetisk. Jeg læser også både sorg og glædens håb. jeg ser også et ’natur-billed’ med association i ’menneske-verden’.

Det andet vers, virker som noget meget maskulin, og dog meget sårbar. Som f.eks., : Endelig tog han –med et kraftigt brøl - mod til sig og tråde forsigtigt(musen) frem i rampelyset!

Sjovt nok, jo mere jeg læser det, jo flere fortolkninger, kan jeg få ud af dit Haiku digt, og digtet bliver mere og mere smukt. Her kommer jeg til at tænke på det, Leonius sagde på et tidligere tidspunkt. Nemlig at med et Haiku skulle man ’smage’ på hvert enkelt ord!
Med hilsner Poly

Poly sagde ...

Theodor, glemte at sige, det er usædvanligt billed. Meget sofistikerede og smukt. Gad vide om du har ’hentet’ det fra Africa og skåret det til!
Mvh Poly

Bente Pedersen sagde ...

Altså altså hvad sker der lige her på Bloggen! Ved,at jeg lagde kommentar til dig i går,Theodor på dine spændende haiku. Der står også,at der er 4 kommentarer, men så er der kun én, når man går ind i kommentarfeltet.
Vender tilbage senere...

KH Bente

Poly sagde ...

Det samme her!!
Jeg havde lige set Bentes og Randis kommentar. Skrev mit, og gik ind igen for at skrive min billed kommentar.

Og ville så lige cheke at de var kommet ind, da jeg nu ser at mine kommentarer står først og nu jeg ser kun Bentes nye kommentar!!!???
MH Poly

MH Poly

Poly sagde ...

Og nu er alle 6 kommentarer paa igen!!

Bente Pedersen sagde ...

og ja de er sørme så...og bøgen er sprunget ud i dag i Danmark, Poly!

Leonius sagde ...

Hej Theodor,

meget smukke digte, som bringer tankerne på rejse to vidt forskellige steder, og ender måske alligevel samme sted.

Leonius.

Poly sagde ...

Kære Bente
Da jeg læste, bøgen var sprunget ud, så jeg med det samme, et dejligt stort bøgetræ i Dyrehaven, hvor jeg plejede at have min gang. Mine næsebor vibrerede, jeg snusede illusionens duft til mig og et stort suk udslap! Ak, ja! De kære minder. Hilsner Poly

Jørn E. sagde ...

Det, at du har nummereret disse to haiku får mig til at tænke på, om der er en sammenhæng, ligesom Leonius nævner. Det synes jeg er godt set.
Det øger for mig dybden i begge digt, gør dem tredimensionelle på en fascinerende måde. Jeg kan bedst li' #1 på grund af den elegante måde du får sammensat de fire elementer jord, luft, ild og vand (kendt fra astrologien). #2 udmærker sig ved dets humoristiske skær. Jeg kunne s'gu blive ved!
Hammer godt!

Kærlig hilsen

Jørn E

P.S.: Vedr. Kommentar-antals-forvirringen.
Det er muligt, at jeres forvirring skyldes, at man skal klikke på "opdater" i menulinien for at den sidste tilføjede egne kommentar kommer med i antallet under indlæget.

Jørn E. sagde ...

Jeg glemte lige din spændende illustration. Smuk. Ligner et afrikansk redskab til at si agner fra kornet. Hvad er det?

Kærlig hilsen

Jørn E

theodor sagde ...

Kære alle,

Hvor er det dejligt at læse jeres kommentarer :-) Specielt bliver jeg glad for at se, at nogle får mere ud af digtene efterhånden som de bliver genlæst. Jeg brugte en del tid på at skabe så mange krydsforbindelser som muligt (dråbe-regn-sol-måne-kind-aer). Jeg tror dog i lige så høj grad den ekstra dimension ved nærlæsning handler om, at man som læser får lige så meget ud af et digt, som man investerer i det.

Jeg kan se, at når digtet står skrevet uden for mit hoved (!) kan man ikke se, at 'solen indeni' er en reference til indeni et menneske. Faktisk lidt den samme følelse som i Ragnhilds 'Pludselig' hvor man oplyses af en indre glæde.

Men sådan er det jo, når først ordene har forladt én :-)
Theodor

theodor sagde ...

Og forresten:

Tak for kommentarerne til grafikken. Det er noget hjemmelavet noget, og det passede på mange måder fint til de par haiku'er. Det kunne godt være afrikansk, men er pære-århusiansk.

kh
Theodor

Dorte H sagde ...

Bare for at gentage lidt: ja, det første er smukt og poetisk, og det andet er rigtig morsomt!