søndag den 11. april 2010

Marts-opgave: En martssuite fra Diskobugten.


forfatter og foto: Ragnhild Jakobsen

Et stoisk landskab

Fjeldkamme
sorte mod sne

Snespurve kvidrer


Brise fra havet

Sorthvide vinger
løfter

Spurve mod himlen


Glitrende snelys

En vandrer løfter
sit blik

Spurve og forår

15 kommentarer:

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild Haiku-stormester!

Jeg har sådan glædet mig til, at din smukke suite kom på,siden jeg stiftede bekendtskab med den på Perfiktion.

Og så leverer du tillige et foto til,der sætter det hele i relief. Hvor er det bare smukt!

Din haiku suite indeholder jo det hele: Nuet, evigheden, det brydende element, kontrasterne, naturen og det specielle, der rækker ind i den menneskelige tilværelse, som f.eks. vandreren, der løfter sit blik og vejrer nye tider! Det er bare så flot, så flot!

At du så også får dyret med og de to farver er jo bare en ekstra gevinst!

Jeg kan godt lide den måde, hvor du har brækket 7 stavelses verselinien over, så du anvender teknikken fra knækprosa til at få læseren til at stoppe op et splitsekund og overveje, hvad der nu kan komme i næste linie...hvad er det f.eks. at vandreren løfter?...inden det afsløres!

En lille detalje er,at rent grafisk kunne jeg godt tænke mig lidt mere afstand mellem de enkelte haikus. Så de enkelte dele i suiten får lidt mere rum uden at heleheden af den grund mistes.

Bare en detalje, der kan pudse din ædelsten,så den lyser endnu stærkere. Meget mere end tusinde glitrende snelys! jeg elsker det udtryk!

KH Bente

Leonius sagde ...

Kære Ragnhild,

jeg har lært så meget om og af Haiku, her de seneste måneder, og fundet ud af, at det jo er måden man læser på, der er betydningsfuld.
Man kan ikke bare læse, man skal tage hver enkelt ord alvorligt, og smage på det, så åbenbares sjælen i et Haiku.
Hvor er dine Haiku smukke og stemningsfulde.
Egentlig fortæller dit billed det samme, men her får jeg også den rene og kolde skarpe luft i min næse.
Smukt, meget smukt.

Leonius.

Randi Abel sagde ...

Kære Ragnhild,

Det er et dejligt forårshaiku fra dit elskede Grønland, og et lige så dejligt billede, der passer til.

Kh,
Randi

Ragnhild sagde ...

Kære Bente

Jeg sidder her meget glad og undselig og er så taknemmelig for din smukke og varme ros til foto og martssuite.
De tre haiku er udtænkt på flere traveture i et sneklædt og koldt vendsysselsk landskab, men i tankerne vandrede jeg i et helt andet landskab.
Jeg er glad for, at du hæfter dig ved at, "det hele" er indeholdt i digtene - det var det jeg stræbte efter, og så ville jeg lave begge opgaver i et hug. Snespurven er forår - og den er sort og hvid.

Jeg er også selv glad for fotoet, det blev valgt blandt flere mulige. Fodsporene i forgrunden blev afgørende for mit valg. Jeg valgte mig selv som vandrer fra.

Du har helt ret i problemet med det grafiske, det var det første jeg bemærkede, da jeg dukkede op som dagens skribent. Jeg må ind og se, om det virkelig står sådan i mit dokument, som det er kopieret fra.

Jeg er selv så glad for "snelys", så det måtte med i suiten.

Kærlig hilsen Ragnhild - som med spænding venter på dit "Krageslot"

Ragnhild sagde ...

Kære Leonius

Tak for dine eftertænksomme refleksioner og din gode ros. Den "rene og kolde skarpe luft i min næse" rammer så præcist, for det er sådan det er, at gå i det landskab i netop det vejr.

Det landskab skal vi vandre i igen til juli, og så blomstrer fjeldet :-). Vi skal hen og "hilse på vore venner" i områdets mange gamle eskimograve. Både eskimograve og moderne kirkegårde placeres så de døde altid har en fantatisk udsigt over havet og landskabet.

Kh Ragnhild

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!

Ja gad egentlig vide, om jeg nogensinde kommer igang med at skrive den tekst om Krageslottet. :-)
Foreløbig skriver jeg jo noter og laver research til den helt store guldmedalje. Og mærkeligt nok, så har jeg nu, da jeg kender strukturen og personerne ikke helt den samme spænding ved at skulle skrive den. Hmmmm Gad egentlig vide,om den bliver så meget bedre af alt det forarbejde.Hmmmm

Og til sommer kan du forhåbentlig vandre rigtig langt med dit nye knæ.

KH Bente

Poly sagde ...

Kære Ragnhild

Krystalklart maleri! Jeg føler dyb ærbødighed for dit Haiku, der viser sådan en tilstedeværelse og dyb stemning. Billedet du har skabt, eksisterer lige nu og er alligevel flydende, som et sekund der spadserede forbi! Bente beskriver så smukt, alt det jeg ville ønske jeg kunne have formuleret til dig.

Med hilsner Poly

Ragnhild sagde ...

Kære Bente

Måske går det bedst, når vi gør det "der er os"! Der er måske noget, der tyder derpå. Det er jo rigtigt ærgerligt, når spændingen for dig (os) ved skriveprocessen forsvinder. Sååååååå det!

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Poly

Du beskriver det meget smukt og poetisk. .."flydende, som et sekund der spadserer forbi". Den sætning ville jeg da gerne ha fundet på. Tak for din varme og smukke kommentar.

Kh Ragnhild

Jens Albers sagde ...

Hej Ragnhild!

Så smukt, så smuk, så fint.

Alle de roser du har fået er da fortjente... jeg bøjer mig i sneen.

Vh. Jens

Jørn E. sagde ...

Jeg vil gerne tilslutte mig alt det Bente skriver i sin kommentar. Det kan jo ikke gøres meget bedre! Jeg må indrømme, at jeg som udgangspunkt har betragtet haiku'er som noget krukket fis - ja, undskyld - men jeg har i høj grad fået øjnene op for digtformens værdier. Det skyldes bl.a. kommentarerne fra Bente, Leonius m.fl. Livets diamant har fået en ny facet. Tak for det.

Kærlig hilsen

Jørn E

Ragnhild sagde ...

Hej Jens

Tak for din kommentar - jeg er glad for, at du finder min martssuite smuk. Tak for det faste udtryk, som du har givet en elegant, overraskende men alligevel nærliggende drejning, så det at bøje sig i støvet for nogen bliver til det at bøje sig i sneen. Det er sproglig kreativitet :-)

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Hej Jørn.

Krukket fis :-) næste gang, jeg synes, noget er "krukket fis", vil jeg tænke på din kommentar, og tænke på, at jeg jo kunne blive klogere. Tak for kommentaren og din understregning af Bentes smukke ord.

Kh Ragnhild

Dorte H sagde ...

Kære Ragnhild.

Jeg har lige moret mig over Bentes kommentar om farverne; det var nok også svært at få en giraf med til Grønland :D

Dine haiku er smukke, og man tænker umiddelbart i billeder, og når man så tilmed får dit betagende foto til ..

Held og lykke med genoptræningen.

Kh Dorte.

Ragnhild sagde ...

Kære Dorte

Tak for din kommentar og din ros til haiku og billede. Det er dejligt at vide, at du tænker i billeder, når du læser de tre digte.

Kh Ragnhild