lørdag den 15. maj 2010

Debat-lørdag: miljø


Er du til byer – eller til åbne vidder?

Personligt kan jeg bedst lide at læse romaner, som foregår på landet eller ved havet. Jo længere ude, jo bedre. Men jeg skriver som regel krimier, som foregår i byen, for det er jo altså der, de fleste voldsomme forbrydelser foregår.

Da jeg ikke selv bor i en større by, er jeg nødt til at støtte mig til hukommelsen, samt bruge nettet til at finde konkrete oplysninger om, hvor biblioteket ligger, hvad statuen midt på torvet hedder, hvem der tegnede rådhuset og den slags.

I det hele taget er research jo blevet meget lettere for sofa-skribenten de senere år.

Da mine romaner er ren fiktion, er mit bymiljø til dels korrekt (kendte bygninger, veje mm), men handling og personer er absolut fri fantasi, så jeg bruger kun nogle få dage på at sikre mig, at de brede strøg er i orden. Desuden forsøger jeg at tilsætte en smule lokalkolorit, når jeg tilfældigvis har de rigtige oplysninger på hånden.

- Er det virkelig den kedelige, lille kirke der? Der er jo ikke engang nogen kirkegård. Anna blev lidt lang i ansigtet; hun havde været så sikker på, at når bare hun kom til Fredriksdal, skulle hun nok finde ud af noget mere om sin farmor.
- De må have haft en engelsk arkitekt på, mente Lars. – Murene ligner det, de kalder pebbledashed over there.
- Mm. Jeg er ikke så godt inde i nyere arkitektur, men jeg tror heller ikke, den er gammel nok, til at farmor kan være blevet konfirmeret i den i 1914. Et halvt hundrede år måske, men så heller ikke mere. Anna kneb øjnene sammen og gloede på den noprede, gråhvide puds. Hun forsøgte at se kirken, som et barn kunne have set den.

Hvilke miljøer foretrækker du at skrive om?
Hvordan finder du oplysninger? Bruger du nettet, biblioteket, gode forbindelser eller hvad?

Hvor vigtigt er det for dig, at detaljerne er korrekte?

PS: jeg har gjort det endnu lettere at kommentere nu ved at tillade anonyme kommentarer. Men hvis jeg ser, at bloggæster misbruger det til spam, reklame eller ondskabsfulde kommentarer, vil jeg ændre det igen øjeblikkelig.

7 kommentarer:

Bente Pedersen sagde ...

Kære Dorte!

Tak for dit oplæg om miljø. Jeg har overvejet, om jeg har et favorit-miljø,når jeg læser,og konklusionen må blive et nej. Jeg elsker at blive klogere på alle felter, så jeg kan lide både det kendte og det ukendte.
Det vigtigste for mig er,at det er autentisk/troværdigt, og det kræver en vis grad af detaljer for, at jeg kan rykke ind i "rummet".

Nu har jeg jo ikke skrevet de store værker, men flertallet af de små tekster, jeg har skrevet, foregår i helt almindelige danske miljøer.
Jeg har kun én gang prøvet kræfter med en science fiction tekst, og da kan jeg huske,at det var "hårdt" arbejde at skulle opfinde så meget i omgivelserne foruden at have plot og persontegning på plads, men med erfaringen inden for skriveteknikkerne, forestiller jeg mig,at det bliver nemmere at hoppe ud i ukendte miljøer.
Omvendt så prøver jeg pt at skrive en tekst, der foregår i mit barndomsland, og der bliver jeg flere gange bremset af tanker som: " Ja men, var det nu også sådan det var?" Hvor jeg har en fornemmelse af,at det ikke er helt rigtigt, hvad min hukommelse kan fiske frem. Der er nogle grå felter, men der må jeg så "bare nøjes med" at digte :-)

Jeg synes,at det er sjovt at bruge research til at finde frem til et miljø. Jeg har skrevet en novelle, der foregår i Astrid Lindgren Värld, og det var udelukkende ud fra research om stedet,at jeg skrev den. Jeg bruger internettet eller personer, som har førstehåndskendskab til tingene.


Jeg har i øvrigt lige lyst til at lægge flg. link ind til jer. Det er et link, hvorfra man kan downloade interviews med diverse krimiforfattere (E. Egholm og J.A.Olsen blandt mange andre) fra årets krimimesse i Horsens. Her fortæller de f.eks. også om research:

http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Laeseklubber/Events/Krimimesse2010/Podcast/20100329100451_1.htm?nyhedsbrev

KH Bente

Marie sagde ...

Kære Dorte

Research er virkelig min kæphest. Jeg skriver jo en roman udelukkende på basis af research i bunker af bøger, breve, dagbøger – alt hvad jeg kan få fat i. Og så nettet. Jeg er vild med at komme tæt på steder, hvor jeg aldrig har været og få så mange detaljer som muligt (og som historien kan rumme). F. eks. Fandt jeg en 360 grader visning af Fitzroy Square. Det var som at gå ind i en bog og blive levende der. Det var et af de steder VW har boet, og jeg kunne placere huset rigtigt og se det fra alle sider inklusive miljøet deromkring gadebelægningen o.s.v. Google Earth bruger jeg også gerne. I går var jeg lige på en 3D tur rundt i Cambridge, et sted hvor jeg bestemt aldrig har været, for at finde nogle detaljer til en scene. Jeg skriver jo om noget, der foregår for 100 år siden, og der er rigeligt med historiske beskrivelser/billeder at finde på nettet også. Jeg kan jo ikke bare beskrive tingene som de er i dag.
Min første novelle foregik i mit eget hus for 115 år siden, og da huset på mange måder er det oprindelige kunne jeg bare beskrive det, eller det jeg i forvejen vidste om, hvordan det havde set ud. Resten researchede jeg mig til på erhvervsarkivet, i gamle aviser og på nettet og i bøger og hos håndværkere. Alt i alt utroligt spændende arbejde. Jeg elsker virkelig når jeg kan plante den helt rigtige blomst eller en hverdagsting det rigtige sted, det hjælper personerne til at blive levende for mig.

Land eller by? Det afhænger vist af historien.Jeg kan både lide landet og byen.

Kh
Marie

Randi Abel sagde ...

Kære Dorte,

Mens jeg har nusset rundt og lavet andre ting i dagens løb, har jeg tænkt over, om jeg har præferencer.

Jeg er opflasket med bøger (krimier), som udspillede sig i hyggelige, engelske landsbysamfund, og den type miljø holder jeg stadig meget af. Om det er land eller by, betyder dog ikke noget for mig, så længe det er troværdigt. Eller rettere sagt så længe det virker troværdigt. Jeg har ikke noget problem med, at forfatteren opfinder en gade, en bygning, et mindesmærke etc. til lejligheden. Hvis jeg selv skulle skrive et større værk, tror jeg dog, jeg ville gå meget op i, at detaljerne var korrekte.

Noget, jeg med sikkerhed kan sige, jeg ikke er vild med, er naturbeskrivelser. Hvis der er meget af det, springer jeg det over :(

Indtil videre har jeg kun skrevet korte tekster, som ikke har krævet den store research, men nettet vil til hver en tid være mit første valg.

Det er en god idé at tillade anonyme kommentarer på forsøgsbasis.

Kh,
Randi

Dorte H sagde ...

Tak for jeres input.

Randi, jeg går heller ikke ind for lange afsnit hvor der kun er naturbeskrivelser, men noget af det jeg godt kan lide ved traditionelle britiske krimier, er fornemmelsen af at være i England. Det er svært at sige helt præcist, hvordan de gør (men det kan være, jeg skal prøve at finde nogle eksempler på et tidspunkt).

Bente, jeg har skrevet et manuskript på et tidspunkt, som foregik i min barndoms landsby i 50erne. De to betalæsere, som kendte miljøet, var meget begejstrede for det, så jeg håber, noget af det kan genbruges.

God søndag :D

Marie sagde ...

Jeg må også lige sige at jeg går meget op i at miljøet er korrekt.

Poly sagde ...

Kære Dorte

På nuværende tidspunkt, har jeg ikke noget ide om hvad slags miljø, jeg ville henfører historien til!

Det var meget interessant at læse de forskellige kommentar til din lørdags indlæg. Og jeg har skrevet mig bag øerne, de tips i alle er kommet med. Mange tak!

Med hilsner Poly

Randi Abel sagde ...

Kære Dorte,

Jeg har det på samme måde mht. fornemmelsen af at være i England, når jeg læser traditionelle britiske krimier.

Kh,
Randi