onsdag den 27. april 2011

En haiku-suite om sangsvaner


Tekst: Ragnhild Jakobsen
Foto: Jette ErbsSfærisk trompetsang

landskabet badet i lyd

et forår på spring


Vårlige strofer

Vildmosens gæster på vej

mod arktisk sommer


Flokke af svaner

sejrstegn hen over himlen

en morgen i marts

19 kommentarer:

Anita sagde ...

Kære Ragnhild

Jeg kender ikke til den digteform - udover hvad jeg har googlet mig til - SPÆNDENDE!

Det er et dejligt stemningsbillede du giver mig - gennem dine ord huskede jeg lyden af svaner - flot flot beskrevet.

Tak
Kh
Anita

Leonius sagde ...

Kære Ragnhild,

jeg kan se dem for mig.
Jeg har aldrig hørt hvordan de synger, men har ladet mig fortælle, at man i gamle dage troede, at svanernes sang var dødsskrig, og det er derfra man har ordet ”Svanesang” som skulle henvise til den sidste handling.

På en eller anden måde, kan man jo godt få det til at passe med, at de tager afsted.

Da jeg læste dit digt, kom jeg til at tænke på de gæs vi ser her både komme og tage af sted.
Jeg nyder de fantastiske formationer på himlen, som fortæller noget om en vis orden i deres indbyrdes system, og jeg morer mig ofte over, at der altid er et par stykker, der er lidt sent på den, og må halse afsted for at nå at slutte sig til.

Dejlige associationsfremkaldende Haiku billeder.

Leonius.

Lisa Rossavik Rich sagde ...

Kære Ragnhild
Tak for dit smukke digt. Jeg ser det så tydeligt for mig.
Foråret virker også stærkt på mig. Det er en vidunderlig tid!
MKH. Lisa

Randi Abel sagde ...

Kære Ragnhild,

Flere af denne måneds digte har fået mig i et gevaldigt forårshumør. Dit haiku er et af dem :)

Kh,
Randi

Sarah Engell sagde ...

Meget stemningsfuldt digt.

Smukt :-)

Ragnhild sagde ...

Kære Anita

Tak for din kommentar og dit "flot flot beskrevet". Jeg er glad for at du finder den japanske haiku-digtform spændende. Jeg er selv ret optaget af formen, og har flere haiku-digt-suiter på bloggen.

En morgen i marts så jeg i løbet af få minutter tre flokke af svaner med tilsammen mindst 80 individer.
Nej, jeg hørte deres trompetagtige lyde, før jeg så dem.
Vi ser store flokke af svaner, når vi kører til Aalborg via Vildmosen.
Ringmærkning viser, at de kommer fra finske områder nord for Polarcirklen. Den oplevelse måtte jeg bruge til bloggens aprildigt.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Leonius

Tak for din kommentar og dine refleksioner. Sangsvaners sang lyder som en trompeteren, så det var en overvældende kongert den morgen - men kort, for svanerne var på træk.

Jette Erbs, som har fanget sangsvanerne med sit kamera, så i de de samme martsdage en kæmpe flok svaner fouragere på en mark på vej til Løkken. Jette vendte om, hentede sit kamera og tog b.la dette flotte svanebillede. Det blev vist på en fotoside i egnens lokale ugeavis, og jeg fik lov til at bruge det på bloggen. Jette er flyttet til Vrensted for et lille års siden sammen med sin mand, som er sognets nye præst.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Lisa

Tak for din kommentar. Hvor dejligt at du kigger ind og fortæller, at du ser flokken af svaner for dig.

Flokkenes v-formationer som sejrstegn under himlen stod for mig som en stor kontrast til martsdagenes mange og voldsomme krigshandlinger.

Ja, foråret er stærkt, jeg nyder det også, men vil ikke være foruden vore øvrige årstider :-)

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Randi

Tak for din kommentar til min lille sangsvane-suite. Det blev igen en gang naturligt at give en stærk naturoplevelse en haiku-form.

Dejligt, at jeg har kunnet bidrage til dit "gevaldige forårshumør".
Blogproblemer har virkelig overskygget mit, og de driller stadig. Lige nu lykkes noget ved at gå på bloggen via Google. Jeg må videre, så længe det virker.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Sarah

Tak fordi du læser med og fordi du understreger det stemningsfulde.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære alle

Jeg har haft så mange problemer med at kommentere på bloggen - nu lykkedes det via Google, og jeg må lige prøve, om det også dur på den sædvanlige måde.

Nyd aprildagen og forårsvejret, maj står på spring :-)

Kh Ragnhild

Jørn E. sagde ...

Kære Ragnhild!

I sin malende korthed, er dit digt smukt og stemningsskabende.

Jeg har selv fulgt sangsvanerne her i det hjørne af Isefjorden, hvor jeg bor og dagligt går tur.

Nu er de væk, alle fuglene, lige bortset fra mågerne og enkelte skarver.

Det er kendetegnende, at det livlige fugleliv foregår om vinteren. Jeg har i den seneste tid set deres store V-formede flokke passere hen over min bolig med deres konstante indbyrdes korresponderen.

Kærlig hilsen

Jørn E.

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!

Tak for at holde vores interesse for denne smukke digtform ved lige. Da aprilopgaven kom på, tænkte jeg, at du sikkert ville bidrage med et dejligt haikudigt, og du skuffer ikke.

Jeg forstår, hvordan din oplevelse med sangsvanerne har taget vejret fra dig, for jeg kan tabe underkæbe, når blot et par stykker kommer flyvende. Og hvordan formidler man noget så storslået? Ja det gør man ved at anvende det minimalistiske haiku digt.

Du starter i nuet med en trompetsang og får vækket både mig, læseren, og sandelig også foråret, som stadig er småslumrende ”på spring”. Jeg nyder og smager på modsætningen i dette billede: ”Sfærisk trompetsang” og bemærker, at du lader landskabet være badet i lyd i stedet for lys til en kærkommen forandring.

I anden haiku-strofe bliver fanfaren til en vårlig sangstrofe. Noget evigt gyldigt, at fuglesangen vender tilbage også blandt vildmosens gæster. Jeg bemærker også her en modsætning mellem bundfrossent arktisk landskab og sommer.

I sidste strofe vendes blikket mod nuet igen, mod sejrstegnet på himlen skabt af svanernes v- formation, og vi mindes om årstidernes evige skiften, og så slutter vi af i et helt præcist punkt i nuet: en forårsdag i marts.

Smukt og poetisk, og fyldt med haikuformens virkemidler,Ragnhild!

KH Bente

Ragnhild sagde ...

Kære Jørn

Tak for "malende korthed, smukt og stemningsskabende" :-)

Hvis ikke jeg tilfældigt havde set Jettes foto, ville jeg have spurgt dig, om du havde svaner i v-formation på dit store fotolager. Nu blev det til "lokale" svaner som billede og tekst.

Kh Ragnhild

dorte.folkmann sagde ...

Kære Ragnhild

Haiku-formen mestrer du bare så godt. Jeg finder mig ikke selv så godt tilrette i den strenge form, men det lykkes dig så godt at formidle sangen, svanernes silhuet mod en klar himmel, det lette strejf af årstidens friskhed som fuldender haiku-indtrykket. Jeg føler det lette træk i nakken ved at lægge hovedet tilbage, nyde synet, høre den skarpe, men smukke sang, føle længslen mod nord blande sig med den gode følelse af at være lige netop her hvor jeg hører til.

Det er fantastisk hvad digte kan, og jeg ser det i alle bidragene denne måned – med få ord giver de en sanseoplevelse og giver samtidig stof til en god historie.

Dejligt.
På spring og dog i ro. Menneske hvad vil du mer?

Kh Dorte

Ragnhild sagde ...

Kære Bente

Jeg sidder og er så glad og taknemmelig for din indsigtsfulde og gode læsning.

En minimalistisk form til en stor oplevelse - sådan er det nu blevet flere gange for mig. Ordene begynder næsten af sig selv at "indfinde" sig. "Flokke af svaner" lå lige for og i løbet af et par dage dukker flere brugbare rytmiske småsætninger op, for tanken kan ikke standse sin søgen efter et udtryk for oplevelsen.

Ord og sætninger på papirlapper samt noter og mulige ord fra noget google-søgning skal så koges ind til det allermest nødvendige i haikuens form, hvor nuet er en væsentlig ingrediens. Der må så bl.a krydres med bogstavrim for at tilsmage rytmen. Bedst er de bogstavrim som bare "er" der af sig selv som f.eks "Vårlige" og "Vildmosens".

"Et forår på spring" trækker på eget smilebånd. Der er forår på to sprog i den sætning! Det gamle ord "vår" for forår måtte også bare med i en eller anden form, og finder sin plads sammen med "strofer".

Tænk at du næsten "forventer" et "dejligt haiku" fra mig. Tak for din fine udlægning.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Dorte

En varm tak for din kommentar og for dine rosende ord.

At du føler "det lette træk i nakken" ved at kigge op på mine svaner er et dejligt billede på din indlevende læsning. Tak for den.

Du har ret - april har været en spændende digt-måned. Tak til Poly for opgaveideen.

Kh Ragnhild

Chelina sagde ...

Kære Ragnhild

Skønt haiku
vild med hvad du kan gøre på så få linier, dejlig stemning

"Sejrstegn hen over himlen" SKØNT

Mange hilsner
Chelina

Ragnhild sagde ...

Kære Chelina

Tak for din fine og opmuntrende kommentar. Det var ikke fordi det skulle være endnu en haiku - det var bare sådan det blev.

Kh Ragnhild