lørdag den 24. marts 2012

Februar - en haiku-suiteTekst og foto: Ragnhild Jakobsen

Langs hegnet mod vest
Agerhønsflokke på flugt
I februarsol


Vindene samlet
Fasanskogren ved hegnet
Ind under aften


Guldgrund bag grene
Læbæltekunst i modlys
Grenværksfiligran

18 kommentarer:

Ragnhild sagde ...

Kære blogvenner

I vores lokale ugeavis var der den 18. januar et fantastisk foto af "Læbæltekunst" i "solnedgangsmodlys". Billedet var en illustration til en lille notits om lørdagens flotte solnedgang, som lokkede "folk ud af husene med kameraet i hånden".

En sådan solnedgang ser vi så tit ved vores eget læbælte (kaldet urskoven) vest for vores rolling/ vores gamle fritliggende stuehus.

Jeg vidste, det måtte blive til endnu en haiku-suiete-besvarelse. Processen med at koge ord og associationssætninger ind begyndte med det samme. Hver gang jeg kiggede i gryden, måtte der redigeres. Sådan en grydefuld skal helst stå og boble uden at låget løftes for tit. Når det endelig løftes, ser jeg pludselig, hvor der skal røres rundt.

Jeg har fotograferet "Læbæltekunst" både før og efter den omtalte avis udkom. Jeg har også i mit stille sind kaldt det læbæltekunst, før jeg så ordet i lokalavisen.

"Solnedgangsmodlys" ville jeg godt have haft fundet på. Det bliver i min udgave til "Guldgrund bag grene". Det Torkild Bjørnvig citat er bare et med solnedgang bag hegnet for mig, siden jeg læste det i et digt første gang - og er derfor også blevet "mit". Det låner jeg uden blusel til min haiku.

Fotoet er fra sidst i januar. Klik på det, og I står ved mit læhegn. Kom ind og få lidt at varme jer på, når solen er helt væk :-)

Kh Ragnhild

Jørn E. sagde ...

Kære Ragnhild!

Jeg må lige give dig en kommentar til din haiku-suite inden jeg vender tilbage til "tantekritikken." af "Skovfolket"

Skønne tidlige billeder af foråret som skaber en dejlig stemning. Jeg kan særligt godt lide det sidste, med "læhegnsfiligran."

Kærlig hilsen

Jørn E.

Jørn E. sagde ...

Kære Ragnhild!

Er det kun hos mig, at billedet bare er en sort firkant?

Kærlig hilsen

Jørn E.

Leonius sagde ...

Kære Ragnhild,

så smukt og så kort kan det siges.
I dette tilfælde er det slet ikke nødvendigt at se det ellers meget smukke billed, du også har mestret.

Jeg kom til at tænke på T. S. Eliot, som har skrevet:

"Det vigtigste for en digter er at skrive så lidt som muligt."

Ragnhild sagde ...

Kære Jørn

Tak for din kommentar. Jeg er rigtig glad for, at du "særlig godt" kan lide "læhegnsfiligran". jeg kendte ikke ordet, så måske har jeg lavet det! Som barn havde jeg et filigran smykke formet som en lille blomst af en hel masse tynde, tynde sølvtråde.

Jeg er ked af, at du ikke kan se billedet. Det virker på min pc. Det er heller ikke mørkere end det er på min fotoapparat. Det vinder dog ved forstørrelsen. Grenværksfiligran'en bliver tydeligere. Det må vel have noget med modtagerforholdene at gøre. Nå, det skal jeg nu ikke kloge mig på.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Nå, der smuttede lige et "læhegnsfiligran" ind i stedet for "grenværksfiligren"! Nå, begge ord kan vel bruges

:-) Ragnhild

Poly sagde ...

Kære Ragnhild

Jeg nyder din haiku-suite
og ordrene ruller rundt på tungen,
som sender henrykte sanser til hjernemassen.

Dit billed af "Solnedgangsmodlys" er meget spændende, ligesom selve ordet.
Jer ser et bælte af ildebrand,
der sniger sig ind til læbæltets urskov.

Med hilsner
Poly

Ragnhild sagde ...

Kære Leonius

Tak for din kommentar - din natteravn :-)

Og så er jeg rigtig glad for, at digtet virker "smukt" også uden billedet. Det vil vel sige, at du min læser, ser det for dig.

Men Leonius, jeg forstår det også sådan, at du godt kan se mit foto af "læbæltekunst". Håber du er rigtigt.

Når jeg nu læser anden strofe i suiten igen, kan jeg høre, at "i hegnet" skal være "ved hegnet". "I" er for skarp en lyd her, og bør gemmes til sidste strofe, hvor den kan læne sig op ad "filigran". Måske retter Bente det, når hun kigger ind.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Poly

Tak for din kommentar. Hvor dejligt at du kan kalde billedet frem og at dy "nyder" mine haiku, og at du "smager" på dem. Jeg håber du kan høre agerhønsene løbe og fasanen skogre. Ja, sådan en solnedgang sætter "ild" på himmelen.

Kh Ragnhild

Randi Abel sagde ...

Kære Ragnhild,

Selvom du ikke har fundet på Solnedgangsmodlys, kan du være enormt stolt af dig selv som ophavskvinde til Grenværksfiligran.

Det er igen en meget smuk haiku suite, du har bedrevet.

Billedet er mørkt, men dog ikke mørkere, end at jeg sagtens kan se motivet.

Kh
Randi

Randi Abel sagde ...

...Jeg glemte at skrive, at jeg har ændret til Fasanskogren ved hegnet.

Kh
Randi

Jørn E. sagde ...

Kære Ragnhild!

Dit billede bliver ved med bare at være en sort firkant.
Kan du ikke sende billedet til mig som vedhæftet fil til min mail-adr.:
jekelter@hotmail.com
Jeg vil så gerne se det og sammenholde det med dine dejlige små haiku'er.

Kærlig hilsen

Jørn E.

Ragnhild sagde ...

Kære Randi

Tak for dit varme skulderklap for "grenværksfiligran" og for din rosende kommentar til min/mine haiku-suite/r.

Jeg undrer mig lidt over, at de haikutanker dukker op og hver gang i en flok af tre, hvor hver enkelt dog skal kunne tåle at stå alene, men sammen skal kaste lys over hinanden. De er altså interessante at lave - og en udfordring!

Godt at vide, at du også kan se billedet.

Tak for rettelsen :-)

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Jørn

Jeg skal nok prøve det der med en vedhæftet fil til dig. Jeg kan kun, når Halfdan er parat med hjælp. Hav lidt tålmodighed, vi har begge en travl dag i morgen.

Kh Ragnhild

Bente Pedersen sagde ...

Kære Ragnhild!

Jeg har læst din fine suite af flere omgange, og hver gang slår det mig, at der dannes to sæt billeder i mit indre.

Det ene er konkret og forholder sig til den aktuelle situation, der udtrykkes på realplanet. Jeg nyder selvfølgelig naturdelen af suiten med solnedgang, vindene i hegnet, agerhøns og fasaner og det nøgne og spæde forårs komme. Grenværksfiligran er et meget smukt ord, synes jeg.

Men jeg får også et billedplan frem med hegnet som værn mod en udefra kommende trussel, og det står stærkt hos mig.

Hegnet mod vest, der skærmer mod de barske vinde, der ofte blæser fra den retning, giver ly for agerhøns på flugt, men også uro blandt dets normale beboere fasanerne, der patruljerer deres territorium af og højlydt protesterer mod fremmed indtrængen.

Vindene, et kraftigt element, er også samlet og holder råd i hegnet, og verselinjen ”ind under aften” lyder for mig i den kontekst noget ildevarslende.

Heldigvis giver 3. strofe mig et håb om noget godt i verselinjen ” guldgrund bag grene”.

Det er et meget smukt foto af solnedgangen bag hegnet, som jeg kan se på min pc. Det hænger så fint sammen med din suite, at det ville være synd at skille dem ad.

Kh Bente

Ragnhild sagde ...

Kære Bente

Et smil og en varm tak for din dejlige kommentar - jeg vender tilbage med mere svar senere, vi har pt min søster og svoger fra Lolland med tre børnebørn på besøg indtil torsdag.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Bente

- ja, og dagen efter kom endnu en søster og svoger (denne gang fra Sjælland) til et lille døgns samvær. Da de kørte lørdag, forlod vi også rollingen i ly af læhegnet og kørte på påske-weekend hos datter og svigersøn i Brejning.

Tak for din omhyggelige læsning af endnu et af mine haiku-suiter. Jeg har registreret på realplanet - og det er vel også blot det, en haiku skal gøre, men jeg ser også billedplanet, som du skriver frem.

Med "Ind under aften" tænker jeg ikke på billedplanet "livsaften, alderdom osv" men slet og ret på det naturfænomen, at dage med megen blæst (og dem er der rigtig mange af på vore kanter) "ind under aften" pludselig bliver helt stille. Hos Torkild Bjørnvig bliver det vist nok i digtet ovenfor til "de fire vinde endelig samlet".

Det er spændende, at følge dig i din læsning. Tak for den :-) og tak for din ros også til billedet.

Kh Ragnhild

Ragnhild sagde ...

Kære Jørn

Jeg har endelig fået sendt en mail med mit billede af læbæltekunst til dig. Jeg håber du har modtaget mailen - og at billedet kan ses. Du har endda fået et ekstra foto, fordi jeg først fik udløst et "tryk" på et nabofoto.

Nu er jeg da spændt på fotografens kommentar til mit amatørbillede.

Kh Ragnhild